UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
REGION 5
77 WEST JACKSON BOULEVARD
CHICAGQ, IL 60604-3590

AUG 22 2008

REPLY TO THE ATTENTION OF:
WQ-16J

Bruno Pigott, Assistant Commissioner

Office of Water Quality

Indiana Department of Environmental Management
Mail Code IGCN 1315

100 North Senate Avenue

Indianapolis, Indiana 46204-2251

Dear Mr. Pigott:

Thank you for your June 9, 2008, letter transmitting amendments to 327 TAC 2-1-6,
2-1.5-8 and 5-10-6 pertaining to £ coli. 1 am pleased to inform you that we have completed our
review of portions of those revisions, specifically the revisions to 327 TAC 2-1-6(d)(1)-(3) and
327 IAC 2-1.5-8(e)(1)-(3), which we are approving by this letter under Section 303(c) of the
Clean Water Act, 33 U.S.C. § 1313(c). We hope to complete our review of the remainder of the
amendments in September.

The enclosed Record of Decision explains the basis for EPA’s decision to approve the
revisions to 327 TAC 2-1-6(d)(1)-(3) and 327 TAC 2-1.5-8(e)(1)-(3).

If you have any questions regarding this matter, please contact Andy Tschampa, Acting
Chief, Water Quality Branch, at (312) 886-6136.

Sincerely,

Timothy C. Henry
Acting Director, Water Division

Enclosure
cc:  Thomas W. Easterly, Commissioner, IDEM

Shivi Selvaratnam, IDEM
Scott Pruitt, USFWS
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Record of Decision for EPA Approval of Revised Water Quality Standards for the State of
Indiana at 327 TAC 2-1-6(d)(1)-(3) and 327 TAC 2-1.5-8(e)(1)-(3).
pare BB 2 2 2008

Under Section 303(c) of the Clean Water Act (CWA), 33 U.S.C. §1313(c), the Administrator of the
U.S. Environmental Protection Agency is charged with reviewing and approving or disapproving
state-adopted new and revised water quality standards. The authonty to approve new and revised
water quality standards under Section 303(c) of the CW A has been delegated to the ten EPA
Regional Administrators, and that authority has been re-delegated in Region 5 to the Region 5 Water
Division Director. For the reasons described below, EPA approves, under §303(c) of the CWA,; 33
U.S.C. §1313(c), revisions to Indiana’s Escherichia coli (E. coli) bacteria criteria to protect full body
contact recreational uses at 327 TAC 2-1-6(d)(1)-(3) and 327 TAC 2-1.5-8(e)(1)-(3).

Basis for EPA's Action

EPA’s federal water quality standards regulations at 40 CFR 131.11, in part, state that States must
adopt water quality criteria that protect the designated use. Further, such criteria must be based on
sound scientific rationale. In establishing criteria, States should establish numerical criteria values
based on (1) EPA’s 304(a) Guidance, (2) 304(a) Guidance modified to reflect site-specific conditions,
or (3) other scientifically defensible methods.

EPA’s current recommended criteria published under Section 304(a) of the Clean Water Act for
protecting primary contact or similar fill body contact recreational uses are set forth in a document
entitled Ambient Water Quality Criteria for Bacteria — 1986 (EPA 440/5-84-002). That document
recommends the use of E. coli or enterococci indicators in fresh waters.

EPA considers the following in order to make an approval determination for coastal recreation
waters: 1) Are the standards based on EPA’s recommended indicators of E. coli and enterococci as
pathogen indicators for freshwaters and enterococci for marine waters? 2) Are the standards for E.
coli and enterococci derived from a scientifically-defensible methodology that links them
quantitatively to an acceptable risk level under CWA section 303(i)? 3) Do the standards include
appropriate single sample maximums for all coastal recreation waters? 67 Fed. Reg. 67217, 67230-
33 (November 16, 2004). '

The BEACH Act rule requires that state water quality standards be based on EPA’s recommended
indicators of E. coli or enterococci as pathogen indicators for freshwaters. Indiana’s water quality
standards for bacteria, which are consistent with EPA’s recommended criteria, are based on the use of
E. coli as a pathogen indicator. EPA recommends a criterion of 126 counts per 100 milliliters (mL)
as a geometric mean for fresh water. The 1986 document also includes a table of four single sample

- maximum values for different levels of beach usage, ranging from 235 counts per 100 mL up to 576
counts per 100 mL. EPA has interpreted the 1986 bacteria criteria document as recommending that
the single sample maximum be used for making beach notification and closure decisions, and that
states have discretion in using the single sample maximum in other CWA contexts. 69 Fed. Reg.
67223 (November 16, 2004). For example, a state that specifies a minimum sample size before a
geometric mean would be applicable may choose to include the single sample maximum as part of its
criteria to ensure that there is an applicable value to be used where there are less than a minimum
number of samples. /d. at 67226. EPA has also recognized that “the single sample maximum can
play a role in identifying potential pollution episodes, especially in waters that are prone to short-term




spikes in bacteria concentrations, e.g., waters that may be affected by a combined sewer overflow
outfall.” /d. at 67223.

The BEACH Act rule requires that the standards for E. coli and enterococci be derived from a
scientifically-defensible methodology that links them quantitatively to an acceptable risk level under
CWA Section 303(1). Indiana has adopted geometric mean and single sample maximum £. col
criteria in 327 TAC 2-1-6(d)(1)-(3) (applicable statewide) and 327 TAC 2-1.5-8(e)}(1)-(3) (applicable
only in the Great Lakes System) to protect full body contact recreational uses that are consistent with
the values specified in the 1986 bacteria criteria document. Specifically, Indiana has adopted a
geometric mean criteria of 125 counts per 100 mL per month, based upon a minimum of five samples
(the 1986 bacteria criteria document recommends a geometric mean of 126 counts per 100 mL); and
a single sample maximum criteria of 235 counts per 100 mL (the 1986 bacteria criteria document
contains a range of single sample maxima from 235 for designated beach areas, to 576 counts per 100
mL for infrequently used full body contact recreation waters).

Indiana’s revised water quality standards further provide that, in cases where there are at least ten
samples at a given site in a specific month, up to ten percent (10%) of the samples may exceed the
single sample maximum of 235, but only where the E. coli exceedances are incidental and
attributable solely to E. coli resulting from the discharge of treated wastewater from a wastewater
treatment plant. Indiana’s revised water quality standards further provide that, notwithstanding the
“ten-percent” exceedance provision, the single sample maximum shall be used for making beach
notification and closure decisions. Indiana’s criteria are protective of primary contact recreation use
during Indiana’s specified recreational season (April — October).

EPA reco gnizes that Indiana plans to exercise its allowed flexibility under the BEACH Act Rule to
utilize the single sample maxima for beach monitoring and notification, and the geometric mean for
all other purposes. As provided for in the BEACH Act Rule:

EPA intends that States and Territories should retain the discretion to use single
sample maximum values as they deem appropriate in the context of CWA implementation
programs other than beach notification and closure, consistent with the CWA and its
implementing regulations.

The final rule does not constrain States and Territories flexibility in how they use the
single sample maximum values in the context of the CWA implementation programs such as
Total Maximum Daily Loads and National Pollutant Discharge Elimination System permit
requirements as long as the geometric mean criteria for £. coli and enterococei are met (67
Fed. Reg. 67225-26 (November 16, 2004)).

The BEACH Act rule states that EPA expects single sample maximum values to be used for making
beach notification and closure decisions. Indiana’s revised regulations require that, in any event, the
single sample maximum shall be used for making beach notification and closure decisions. As noted
above, under the BEACH Act regulations at 40 CFR 131.41, and EPA’s interpretation of the 1986
bacteria criteria document, States have some discretion in how they choose to use the single sample
maximum, provided that—for waters subject to the BEACH Act regulations—they use the single
sample maximum to make beach notification and closure decisions. Indiana has appropriately
exercised that discretion by establishing water quality standards that ensure that, for full body contact
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recreation waters, nameric criteria consistent with the geometric mean and single sample maxima
specified in the 1986 bacteria criteria document apply at all times during the recreational season.

Specifically, for full body contact recreation waters, Indiana’s regulations:
(a) make the single sample maximum applicable in all circumstances, regardless of the
number of samples that are taken at any particular site,
(b) make the geometric mean applicable in all circumstances where there are five or more
equally spaced samples at a specific site, and
(c) only allow for exceedances of the single sample maximum when
(1) there are ten or more samples at a specific site,
(i1) the exeedances are incidental and attributable solely to £. coli resulting from the
discharge of treated wastewater from a wastewater treatment plant, and
(iii) the geometric mean criteria are met.

Indiana’s regulations, therefore, do not allow for short-term spikes in bacteria concentrations
attributable to untreated combined sewer overflows or other untreated sources of bacteria in full body
. contact recreation waters.

The BEACH Act rule requires that water quality standards include appropriate single sample maxima
for all coastal recreation waters. Indiana’s rules are clear in requiring that, when the geometric mean
cannot be calculated because five equally spaced samples are not available, then the single sample
maximum will apply. Indiana’s water quality criterion for E. coli is a geometric mean of 125 per 100
ml.. That level is as protective as EPA’s BEACH Actrule. The 2006 Fact Sheet entitled, “Water
Quality Standards for Coastal Recreation Waters: Using Single Sample Maximum Values in State
Water Quality Standards” (August 2006, EPA-823-F-06-013) indicates that states may elect to
include a minimum sample set size as part of its geometric mean criterion. Jd. at 6. In such cases,
however, the Fact Sheet indicates that a state would need to have another component of its criteria
that would apply when there are fewer samples than the minimum sample set size. Jd. Indiana’s
water quality standards provide for applicability of the single sample maximum value in the absence
of the requisite number of samples relative to the geometric mean. :

EPA's Action

Therefore, Indiana’s revised water quality standards at 327 T1AC 2-1-6(d)(1)-(3) and 327 JAC 2-1.5-
&(e)(1)-(3) for protection of full body contact recreation waters are consistent with the BEACH Act
rule (40 CFR 131.41(d)) and EPA’s interpretation of the 1986 bacteria criteria document, and U.S.
EPA approves these revisions under Section 303(c) of the CWA.

Endangered Species Act Consultation

Indiana’s revisions will not impact the continued applicability of Indiana’s aquatic life, drinking
water, agricultural and industrial use designations (or any related water quality criteria) to any water
bodies. These revisions relate solely to issues regarding the protection of human health and are not
material to the level of protection needed to ensure protection of other, non-human-health-related
designated uses (e.g., aquatic life protection).




These revisions being approved by EPA under Section 303 of the CWA are not subject to
consultation under the Endangered Species Act (ESA). The CWA requires human health water
quality standards to be protective of human health endpoints and based upon a human response to
stressors, and limits EPA to consideration of human-health-related impacts in acting on such
standards. EPA does not have control or discretion under the CWA to modify its action on a human
health standard based on other endpoints such as federally-listed threatened or endangered species,
nor can EPA’s action on a human health standard be modified to protect such species or the habitat
on which they depend. Rather, states, including Indiana, protect listed species and the habitat on
which they depend through adoption of appropriate non-human-health-related designated uses (e.g.,
aquatic life profection) and related water quality criteria. Under ESA implementing regulations (50
CFR. 402.03), Section 7 requirements are thus inapplicable to EPA’s action on these human health
provisions.

Consistent with the public participation provisions in 40 CFR Part 131, Indiana provided two
opportunities for public comment on the proposed revisions and two public hearings before final
adoption of the revisions. Indiana provided a summary of the public comments that it received
during the course of adopting the new and revised regulations and IDEM’s responses to those
comments, which EPA reviewed in the course of reviewing Indiana’s rule amendments.

Indiana also provided a certification by the Indiana Attorney General’s Office that the new and
revised regulations were duly adopted pursuant to State law, as required by 40 CFR 131.6(e). The
rule amendments were certified by the Attorney General of the State of Indiana on May 15, 2008.



